Adóvisszatérítés családosoknak

2024-01-21

Ki számít családos munkavállalónak?

Családos munkavállalónak számít, aki közös háztartásban él élettársával, házastársával és-vagy gyerekeivel. Megkülönböztetjük azonban ezek közül a gyermekes és a gyermektelen személyeket. Míg a gyermekes adózók minden adókedvezményre jogosultak lehetnek Ausztriában, addig a gyermektelenek csupán az Adóvisszatérítés egyedülállóknak címü cikkünkben felsorolt adókedvezményekre lehetnek jogosultak.

Fontos! Csupán bejelentett közös lakcím megléte esetén elszámolhatóak a családosoknak járó adókedvezmények! Kivétel ezek közül a Familienbonus Plus, amit külön élő szülők is igénybe vehetnek. Olvasson erről tovább Adóvisszatérítés elvált szülőknek cikkünkben!

Milyen adókedvezmények vonatkoznak a családos munkavállalókra?

Számos adókedvezmény vonatkozik az Ausztriában dolgozó családos munkavállalókra.

Ezek közül a kifejezetten gyermekhez kötött adókedvezmények:

Ezen adókedvezmények közös feltétele az adott időszakra már kifizetett családi pótlék (Familienbeihilfe) megléte. Ezt azt jelenti, hogy csak azon gyerekek után lehet igénybe venni az adókedvezményeket, akik után már ténylegesen megtörtént a kifizetés.

 

A gyermekekhez kötött adókedvezmények mellett a családos munkavállalók természetesen ugyanúgy igénybe vehetnek egyéb adókedvezményeket is:

Kettős háztartásvezetés (Doppelte Haushaltsführung):

Az Egyéb adókedvezmények (Werbungkosten) közül a családosok által leggyakrabban igénybe vett adókedvezmény az úgynevezett Kettős háztartásvezetés (Doppelte Haushaltsführung) után járó adókedvezmény. A kettős háztartás költségei akkor írhatok le, ha a munkahelye közelében szükség van szállásra, mert a család lakhelye túl távol a munkahelytől, hogy minden nap hazamenjen (80 km-t meghaladó távolság vagy tömegközlekedéssel egy óránál hosszabb út). Az erre a célra bérelt lakás bérleti és rezsi költségei, illetve akár bútorok vagy szálloda költségei havi 2200 € összegig levonhatók. Ezek a költségek az adóalapot csökkentik, tehát közvetetten növelik a visszaigényelhető összeget.