Adóvisszatérítés egyedülállóknak

2022-12-02

Ki számít egyedülálló munkavállalónak?

Egyedülállónak számít, aki nem él közös bejelentett háztartásban élettárssal, házastárssal és-vagy gyerekeivel.

Amennyiben külön élő gyerekei vannak is jogosult lehet bizonyos családosoknak járó adókedvezményre. Olvasson erről tovább Adóvisszatérítés elvált szülőknek cikkünkben!

Milyen adókedvezmények vonatkoznak az egyedülálló munkavállalókra?

Egyedülállóként is számos adókedvezményt lehet érvényesíteni Ausztriában. Ezek közül részletezzük a leggyakoribbakat.

Útiköltség visszatérítés

Több fajtáját is megkülönböztetjük az útiköltségre járó kedvezményeknek.

Ingázó átalány (Pendlerpauschale): A leggyakrabban elszámolt adókedvezmény egyedülállók számára. A lakóhely és a munkahely közötti rendszeres utazás költségeit támogatja. Ezt személyi állapottól függetlenül lehet igénybe venni a napi megtett távolság függvényében.

Családi hazautazás (Familienheimfahrt): Egyedülállók esetében egyszeri maximum 6 hónapra korlátozódik a hazautazás és a kettős háztartásvezetés (Lsd. lejjebb) elszámolási lehetősége.

Hazautazás egyedülállóknak: Amennyiben sem a Családi hazautazásra, sem a napi ingázásra való költségtérítés nem elszámolható lehetőség vagy egy úgynevezett "csökkentett utazási támogatás"-ra. Ha az otthon és a munkahely közötti út legalább négy, de legfeljebb 7 naptári napot volt megtéve az adott hónapban úgy a munkavállaló az ingázók átalánydíjának egyharmadára jogosult.

Egyéb adókedvezmények (Werbungkosten)

A munkához kapcsolódó kiadások leírása tartozik ide. 

Ezek közül a leggyakrabban elszámolt kiadások:

  • Munkaruha
  • Home office költségek
  • Munkaeszközök
  • Képzési költségek
  • Kettős háztartásvezetés költségei: Ez a hazautazáshoz hasonlóan egyedülállók esetében egyszeri maximum 6 hónapra korlátozódik. Ezek a költségek havi 2200 € összegig leirhatóak.