Adóvisszatérítés elvált szülőknek

2024-01-21

Ki számít elvált vagy külön élő munkavállalónak?

Elvált vagy külön élő munkavállalónak számít az, aki már nem él egy háztartásban a gyermekeivel, de utánuk gyermektartásdíjat fizet.


Milyen adókedvezmények vonatkoznak az elvált vagy külön élő munkavállalókra?

A külön élő adózók is jogosultak lehetnek bizonyos gyerekek után járó adókedvezményekre, amennyiben fizetnek tartásdíjat. Tartásdíj fizetés esetén igazolni kell a külföldön meghatározott tartásdíj összegét és a kifizetés tényét.

Familienbonus Plus:

Amennyiben a gyermekkel együtt élő szülő igényelte az osztrák családi pótlékot és azt már ki is fizették, úgy az ausztriai munkavállaló igénybe veheti a Familienbonus Plus összegét az adott időszakra. Amennyiben mindkét szülő Ausztriában dolgozik és a külön élő szülő tartásdíjat fizet, úgy igénybe vehetik fele-fele megosztásban is.

Gyermektartásdíj (Unterhaltsabsetzbetrag):

Aki igazolni tudja, hogy tőle külön élő gyermek után fizet törvényes tartásdíjat , az első gyermek után 31 €,  második gyermek után 47 €, illetve harmadik és további gyerekek után 62 € havi adókedvezményre josult 2023-ban.


Ezen adókedvezmények mellett az ausztriai munkavállaló természetesen jogosult lehet más, a tartásdíjhoz nem kapcsolódó adókedvezményekre is. Ezekről itt olvashat: