Ki korlátlan és ki korlátozott adóköteles Ausztriában?

2024-01-21

Ki korlátlan adóköteles Ausztriában?

Korlátlan adókötelezett Ausztriában az, akinek az állandó vagy ideiglenes lakhelye Ausztriában van. A lakóhelyet nem kell állandóan használni, de legalább ismétlődő jelleggel ott kell tartózkodni, hogy az lakóhelynek minősüljön. Minden esetben a személyeket korlátlan adókötelezettség terheli visszamenőleges hatállyal is, miután legalább hat hónapja osztrák lakcímmel rendelkezik. Az állampolgárság ebben az összefüggésben irreleváns.
A korlátlan adókötelezettség azt jelenti, hogy fő szabályként minden belföldi és külföldi jövedelme Ausztriában adóköteles.


Ki korlátozott adóköteles Ausztriában?

Korlátozott adófizetési kötelezettség azokra a személyekre vonatkozik, akik bevételt realizálnak Ausztriában (pl.: munkavállalóként) vagy Ausztriából (pl.: nyugdíjak), de akiknek nincs lakóhelyük vagy szokásos tartózkodási helyük Ausztriában.


Miért fontos ez adóbevallás szempontjából?

Azok a külföldi munkavállalók, akik nem rendelkeznek lakhellyel Ausztriában, de jövedelmüket főleg ebben az országban realizálják (A bevétel 90%-a Ausztriában realizálódik, vagy a teljes külföldi bevétel kevesebb mint 11 000 € (2022-ig), 11 693 € (2023-ban)) bevallásuk benyújtásakor választhatnak korlátlan adókötelezettséget az adómegállapításhoz. Ez esetben változatlan módon az Ausztriában élőkkel azonos módon tudnak adóbevallást benyújtani.

Azok a külföldi munkavállalók, akik az előbb említett okok miatt nem tudnak korlátlan adókötelezettséget választani is igényelhetnek vissza adót a jövedelmük után Ausztriában. Azonban ebben az esetben 9 000 € (2022-ig), 9 567 € (2023-ban) összeg kerül hozzáadásra az adómegállapítási alapjához. Ezt az összeget a szokásos bérszámfejtés nem veszi figyelembe, így ezután további adóbefizetési kötelezettség merülhet fel.