Mi az az E9-es nyomtatvány?

2022-12-01

Mégis mi az az E9-es nyomtatvány?

Az E9-es nyomtatvány egy német nyelvű jövedelemigazolás, amit a Magyar Adóhivatal (NAV) állít ki. A kiállításához szükséges magyar lakcímmel rendelkezni. Az E9-es igazoláson szerepel, hogy az adózó magyarországi lakóhellyel rendelkezett, illetve szerepelnek a Magyarországon szerzett különböző jövedelmei.


Hogyan lehet kikérni?

Amennyiben az adózó magyarországi jövedelemmel nem rendelkezett úgynevezett "0-ás" igazolásról beszélünk. Ez esetben nem szükséges a magyar adóbevallás elkészítése, az igénylőnek csupán nyilatkozatot kell tennie, hogy Magyarországon bevallási kötelezettség alá eső bevétellel nem rendelkezett.

Amennyiben az adózó rendelkezett Magyarországon jövedelemmel az E9-es nyomtatvány kikérése előtt el kell készítenie-készítettnie az éves adóbevallását vagy megvárnia míg a NAV azt automatikusan elkészíti. Erre, amennyiben az adózó nem magának intézi a magyar adóbevallását május 20. után kerül sor.

Az E9-es nyomtatványt az ausztriai Adóhivatal honlapjáról a képre kattintva töltheti le, illetve irodánk ügyfeleinek az adóvisszatérítés keretében önállóan intézzük.


Mikor van rá szükség?

Az E9-es igazolásra akkor van szükség, ha az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállaló nem rendelkezett Ausztriában legalább 7 hónapig állandó vagy ideiglenes lakóhellyel. Illetve bizonyos adókedvezmények elszámolásához is mellékelni kell az adózó vagy akár a házastárs/élettárs E9-es jövedelemigazolását.

Amennyiben nem biztos benne, hogy be kell-e nyújtania vagy megfelelő mennyiségű jövedelem szerepel az igazolásán kérje irodánk segítségét!