Mikor kötelező adóbevallást leadni?

2024-01-21

Milyen esetekben kötelező osztrák adóbevallást benyújtani?

Ausztriai munkavállaló kötelezhető adóbevallás benyújtására, amennyiben a jövedelme az adott évben meghaladta a 12.816 €-t (2022-ig 12.000 €, 2023-ban 12.756 €) és az alábbi feltételek valamelyike vonatkozik rá.

A következő feltételek megléte esetén kötelező Ausztriában a munkavállalónak adóbevallást benyújtania:

  • Az adóévben egyidejűleg kettő vagy több munkahelyről származott jövedelem, legalább időszakosan.
  • A munkabér alapú személyi jövedelemadó köteles bevétel mellett egyéb adóköteles (ebben az esetben következő év április 30-ig köteles beadni az adóbevallást, vagy elektronikus úton június 30.-ig) jövedelme volt, pl .Werkvertrag vagy egyéb szabad megbízási szerződéses munkaviszony volt.
  • Ha a munkaadó figyelembe vette az ingázó átalányt év közben, de az nem járna, vagy nem a megfelelő összeg lett elszámolva.
  • Ha a munkaadó figyelembe vette az egyedülkereső/nevelő adókedvezményt, Familienbonus adókedvezményt vagy nyugdíjas adókedvezményt.
  • Táppénz, AMS, BUAK, Insolvenz kifizetés esetében.
  • Év közben figyelembe vett a munkaadó adómentes összeget (Freibetragbescheid) de az túl magas volt a tényleges adómentes összeghez képest.

Meddig kell a kötelező adóbevallást benyújtani?

Kötelezó adóbevallás esetén a jövedelemadó-bevallást a következő év április 30-ig, illetve FinanzOnline-on keresztül történő elektronikus bevallás esetén a következő év június 30-ig kell benyújtani.

Az adóbevallás benyújtásának határideje egyedi esetekben indokolt kérelemre meghosszabbítható. Az osztrák adóhivatal a határidő után teljesített adóbevallások után számol kamatot a pótbefizetésekre és jóváírásokra. Amennyiben, azonban a határidőig nem kap értesítést a kötelező adóbevallásokról, úgy a kamatfizetés elkerülhető.