500 Euró Kurzarbeit Bonus Ausztriában a munkavállalóknak

2021-12-17

A Covid-helyzet súlyosságára való tekintettel újabb kárenyhítő intézkedésben állapodott meg a kormány a szociális együttműködő partnerekkel. Továbbra is folyósítják a Kurzarbeit keretén belül igénybe vehető támogatásokat.

Az intézkedés célja, hogy leegyszerűsítse a munkaadóknak a Kurzarbeit segély visszamenőleges és jövőbeni megigénylését, valamint, hogy biztosítsák a munkahelyeket a „Lockdown” után és segítsék az újraindulást.

Az osztrák kormány minden munkavállalónak garantálja az 500 EUR extra juttatást, aki az alábbi feltételeknek megfelel:

  • 2020 március és 2021 november között minimum 10 hónapig Kurzabeit-on volt és
  • 2021 novemberében is Kurzarbeit-on volt és
  • a bruttó járulékalap maximumának 50%-át, tehát bruttó 2.750 EUR-t nem éri el a havi bruttó bérezés

A Kurzarbeitbonus előreláthatólag 2022 első hónapjaiban kerül kifizetésre!

Támogatást, úgynevezett szezonstart-segélyt kapnak a turizmus-vendéglátás ágazatban szezonálisan működő vállalkozások alkalmazottjai is. Ezt azok a dolgozók kaphatják, akik 2021 november 3. és december 12. közötti időszakban lettek bejelentve. Ezt a jutatást december vagy január hónapra fizethetik ki, feltéve, hogy egész hónapban dolgozik az munkavállaló. A juttatás alkalmával a havi bér 65%-át adja az osztrák munkaügyi hivatal (AMS).

A „segélycsomag” keretében az érintett ágazatokban dolgozók borravaló pénzét, a Trinkgeld-et is részben kompenzálja az állam, a havi bérösszeget 5%-val megfejelve.