Ingázok figyelem! Sokat bukhat, aki nem jó matekból!

2023-02-05

Jelentős összegeket bukhatnak 2022-es adóvisszatérítésük kitöltésekor az Ausztriába ingázók.

Bonyolulttá tette a a Pendlerpauschale és a Pendlereuro számítási metódusát a 2022. május-2023. június időszakra vonatkozó kiegészítő támogatást biztosító adókedvezmény.

Így mindkét évben az adóvisszatérítés elkészítése fokozott figyelmet és nem kevés matematikai készséget igényel.

 

Az osztrák kormány tavaly döntött az energia- és üzemanyagárak növekedése miatt megszavazott adócsökkentő csomag részeként az ingázóátalány és a Pendlereuro átmeneti “megturbózásáról”. Ezek kiszámítása azonban egy átlagos munkavállaló számára komoly kihívást jelenthet.

 

A Pendlerpauschale kalkulálása viszonylag egyszerűbb, de már nem elegendő a korábbi évek gyakorlatának megfelelően csupán az éves összegeket beírni. A támogatás szempontjából érintett hónapok (2022-ben májustól decemberig összesen 8 hónap) havi átalányösszegét kell 1,5-tel megszorozni. Így jön ki a korrekt éves összeg.

 

Ha nem vagy biztos a dolgodban vedd igénybe Ingyenes Adóvisszatérítés Előkalkulációnk, aminek keretében ingyenesen tájékoztatunk adóvisszatérítésed várható összegéről!

 

Nézzünk egy konkrét példát:

Ha valaki 40-60 km között ingázott és tömegközlekedéssel nem lehetett elérni a munkahelyet, vagyis „nagyingázónak” számított, akkor a havi Pendlerpauschale összege 214 EUR havonta. Így évente összesen 2.568 EUR volt leírható az adóalapból. 2022-ben ehhez jön hozzá a 107 EUR-os támogatás, így május-december időszakra havonta 321 EUR-val kell kalkulálni. Ennek megfelelően az egész évi ingázóátalány összege 3.424 EUR. Nehezíti a számolást, ha a munkavállalónak több munkahelye volt az év során.

Bonyolultabb azonban a Pendlereuro számolása. Itt alapesetben egy útra, kilométerenként és évente 2 EUR az adókedvezmény értéke. Ezt tavaly a május-december időszakra havonta 0,50 EUR-val toldották meg, ami bonyolítja a számolást. A támogatott időszakban havonta 50 eurócenttel nő a Pendlereuro összege, ami így évi 6 euró szorzót jelent a ténylegesen megtett távolságra.

Például, ha valaki 50 km-t ingázik lakóhelye és munkahelye között, akkor a tényleges adókedvezmény (50x2 EUR = 100 EUR) + (8x50x0,5 = 200 EUR) összesen 300 eurós összeget jelent.

 Kiegészített Pendlerpauschale és Pendlereuró táblázatunkat itt találja meg KLIKK