Itt az osztrák rezsicsökkentés

2022-09-09

Az emelkedő energiaköltségeket már az osztrák háztartások sem bírják támogatás nélkül.

Támogatással mérsékeli a lakossági villanyszámlát az osztrák kormány szerdai döntésével, melynek értelmében várhatóan december 1-jétől 2900 kilowattóra éves fogyasztásig a kilowattóránkénti árból a 10 cent feletti rész maximum egyharmadát vagy 30 centet térítene meg az osztrák kormány.

Az energiaügyi minisztérium közleménye szerint egyelőre 2024. június végéig tervezik fenntartani a támogatást, amely az árváltozások függvényében körülbelül 3-4 milliárd eurójába kerülne az osztrák költségvetésnek. Az osztrák kormány már a bevezetendő ártámogatás kiszélesítésén is dolgozik, amely a három főnél nagyobb létszámú háztartások megsegítésére irányulna.

Az átlagos osztrák háztartások áramfogyasztásának mintegy 80 százalékát jelenti a 2900 kilowattóra a kormány adatai szerint, míg az e-Control energiapiaci szabályozó adatai szerint a háztartások fele 2500 kilowattóránál kevesebb áramot fogyaszt.

Az ellenzéki szociáldemokraták szerint az intézkedés jobb, mint a semmi, de megkésett. Egyúttal ártámogatási rendszer kidolgozását szorgalmazták a földgázfogyasztásra is.

Forrás: vg.hu