Mennyi magyar dolgozik valójában Ausztriában?

2022-12-08

Az elmúlt időszakban számos hír látott napvilágot az Ausztriában dolgozó magyarok számát illetően, illetve, hogy mennyivel nőtt a nyugati szomszédainknál dolgozó magyarok száma.


Valóban elmondhatjuk, hogy az Ausztriában dolgozó magyarok száma 10%-kal nőtt tavalyi szeptemberhez képest, de ezt azért nem nevezhetjük jelentős mértékű ugrásnak, tekintettel arra, hogy 2020/2021 azonos időszakában is hasonló mértékű volt a növekedés.
2020 szeptemberében 98.705 magyar dolgozott teljes bejelentéssel Ausztriában, míg 2021 azonos hónapjában 107.558-an.

Csak érdekességképpen említem meg, hogy a 2020-2021-es koronavírus időszakban árnyaltabbak voltak a számadatok. 2021 januárjában mindössze 85.510 magyar dolgozott nyugati sógorainknál, míg 2021 augusztusában már 107.638 magyart regisztrált az AMS. Ez fél év leforgása alatt több mint 25%-os növekedés.

A korábbi, médiában szereplő statisztikai adatok azonban nem foglalkoznak kellő mélységben az osztrák jogviszonnyal rendelkező magyarok tényleges számával és a munkavállalók ágazatok közti eloszlásával.

Októberében több cikk is megjelent, miszerint soha ennyi munkavállaló nem dolgozott eddig Ausztriában. Ez igaz is, hiszen szeptember hónapban 115 ezer magyart regisztráltak osztrák munkaviszonnyal.
Ez a statisztikai adat azonban pontatlan, mivel nem az összes ausztriai jogviszonnyal rendelkező személy számát prezentálja, hanem csak azokét, akik az osztrák társadalombiztosítási rendszerben TB jogviszonnyal rendelkezik.

A valós szám ennél lényegesen magasabb.

A statisztikából kimaradtak a csekély mértékű bejelentéssel (Geringfügig) dolgozó munkavállalók, valamint a jelenleg Ausztriában munkanélküli ellátásra jogosult, magyar állampolgárok. Továbbá az egyéni vállalkozóként tevékenykedők sem.
Jelenleg „Selbständig” (egyéni vállalkozóként) több mint 4.000 idősgondozó vagy betegápoló (Pflegehelfer) van foglalkoztatva nyugati szomszédainknál.

Jelenleg 7.383 „Geringfügig” (csekély mértékű bejelentéssel) dolgozik és további 8.630 „Selbständig” egyéni vállalkozó tevékenykedik Ausztriában.
Valamint ugyancsak hozzá kell adni azt a 4.000 osztrák munkanélküli ellátásra jogosult munkavállalót, akik csak átmenetileg estek ki Ausztria munkaerőpiacáról.

Ez pontosan 20.000-rel több, mint az eredetileg publikált számadat. Így az Ausztriában dolgozó és vállalkozó magyar állampolgárok száma 2022 szeptemberében 135.180 fő volt.

Az alábbi táblázatban az osztrák Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium szeptember havi statisztikája alapján összesítve is láthatjuk az Ausztriában jogviszonnyal rendelkező magyar munkavállalók számát.

Osztrák TB jogviszonnyal rendelkező munkavállalók
115.252
„Geringfügig” munkavállalók
7.383
Vállakozók (Selbständig)
8.630
Munkanélküli ellátáson lévők
3.915
Összesen
135.180

Érdekes képet mutat az Ausztriában dolgozó magyarok ágazatonkénti megoszlása is.
(Itt kizárólag a TB jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat vizsgáltuk)

Legnagyobb számban még mindig az idegenforgalomban és a vendéglátóiparban dolgoznak. Összesen 23.538 magyar állampolgár. A havi statisztikai változásokat megfigyelve ezekben az ágazatokban jellemző, hogy az év vége előtt kijelentik a dolgozókat, így minden év november-január időszakban tendenciózusan csökken a magyar munkaerő mennyisége nyugati szomszédainknál. Ugyanez jellemző az építőiparban is, elsősorban a „fagyos hónapokban” januárban és februárban. Téli időszakban ezekben az ágazatokban néhány ezerrel csökken a munkavállalók száma. Az építőiparban tavasztól őszig kb. 10-11 ezer magyar építőmunkás van jelen. Ez a szám december-február között 8 ezerre redukálódik.

Második, illetve harmadik helyen a termelő-feldolgozóipar és a kereskedelem áll.
Ezekben az ágazatokban jelenleg több mint 30.000 magyart foglalkoztatnak.

Jelentős volumenben dolgoznak honfitársaink munkaerőközvetítő cégeknél is. Osztrák munkaerőkölcsönző cégek összesen 10.000 személyt adnak bérbe. Sajnos a számadatokból az nem derül ki, hogy milyen területekre közvetítik ki őket, de többnyire építő, szerelő és a feldolgozóiparban tevékenykednek eddigi tapasztalataink alapján.

Meghatározó a jelenléte a magyar munkavállalóknak a szállítmányozás területén is.
Több mint 5.000 tehergépjármű sofőr rója az utakat osztrák vállalkozások áruit szállítva.
Az ágazaton belül sokan dolgoznak vasúti és egyéb áruszállítás, valamint a személyszállítás területén. Közel 4 ezren dolgoznak épülettisztító és takarító vállalkozásoknál is.

Érdekes adat, hogy mennyi tanár, orvos és más, egészségügyben dolgozó szakember vándorol ki végleg, vagy ingázik naponta, hetente Ausztriába.
Összesen több mint 2500 magyar dolgozik az osztrák egészségügyben, ahol a hazai havi bér 3-5-szörösét kapják meg, évente 14-szer. Sajnos a statisztikából nem derül ki pontosan, hogy hány orvos dolgozik kint, de valószínűleg ezer feletti számról beszélhetünk, akiket így a magyar egészségügy nélkülözni kénytelen.

Szomorú statisztika, de tanáraink is szép számban vannak jelen az osztrák oktatási rendszerben. Jelenleg 1.500-an dolgoznak az edukációban Ausztria területén.

Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók megoszlása ágazatonként:
(Az 1500 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató ágazatokat a táblázatban külön nem tüntettünk fel)

Vendéglátás, idegenforgalom 23.538
Termelés, gyártás 17.512
Kis és nagykereskedelem 16.696
Építőipar 10.897
Kölcsönzött, közvetített munkaerő 10.000
Közlekedés, szállítmányozás 6.649
Takarítás, épülettisztítás 3.762
Egészségügy, szociális intézmények 2.525
Oktatás 1.515
Egyéb 22.158