Sorompó kerülhet az ágfalvi határátkelőhöz

2023-01-19

A Somfalvát ( Schattendorf) Sopronnal és Ágfalvával összekötő önkormányzati úton az ingázási időszakban – azaz hétköznapokon öt és nyolc óra között, valamint délután négy és hét óra között – tilos a közlekedés. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban elvileg nem lehet áthajtani a határon autóval. De nem mindenki tartja magát ehhez. A határon állomásozó osztrák hadseregnek pedig nincs hatásköre arra, hogy szankcionálja a jogsértéseket, írta meg az osztrák Standard

Az ORF korábbi cikke szerint Ágfalva és Somfalva között azóta okoz gondot a nagy autóforgalom, hogy a két települést összekötő földutat a 2010-es évek közepére uniós forrásból leaszfaltozták. Ma erre jár szinte mindenki, aki Sopron felől Nagymarton (Mattersburg) vagy Bécsújhely (Wiener Neustadt) irányába ingázik vagy a térségből indul Sopronba vásárolni, és nem szeretne félórás kerülőt tenni a Klingenbach/Sopron határátkelő felé. 

Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester 2015-ben vezette be időszakos behajtási tilalmat, hogy csökkentse a faluban a forgalmat. Ez vélhetően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – az ORF napi 4000 határátkelőről beszél – a polgármester sorompóval és kamerával szerelné fel a határátkelőt. A kamera leolvasná a rendszámtáblákat, és a sorompó csak akkor nyílna fel, ha egy engedéllyel rendelkező jármű érkezik a határhoz.

A polgármester ilyen engedélyt csak Somfalva és Ágfalva lakóinak adna, emellett további kivételekről tárgyalna a Magyarországról érkező és Somfalván dolgozó személyek esetében. Az osztrák Belügyminisztérium azonban a jelek szerint nem adott zöld utat az elképzelésnek, január 20-án újra tárgyalnak az ügyről.

A polgármester korábban azzal fenyegetőzött: március 1-jétől betontömbökkel vagy oszlopokkal teljesen lezárja a határátkelőt, ha nem hagyják jóvá a sorompót. Indoklása szerint ezt azért teheti meg, mert önkormányzati útról van szó, amelyen szükség esetén intézkedéseket kell tennie a gyalogosok védelme érdekében.

„Az út a közösségünk szívén halad keresztül” – mondta a lapnak Thomas Hoffman, az óvodára, a bölcsődére, a gondozási központra, a temetőre, a szabadtéri medencére és az általános iskolára utalva, amelyek az „ország legforgalmasabb mellékútja” mentén fekszenek. Forgalomszámlálás még nem volt, azonban hamarosan lesz, ennek a település vezetője nem örül, mert a vendéglátás stagnálásával és az építőipar téli leállásával a probléma mértéke nem mutatkozik meg.

Hoffmann szerint az elmúlt hetekben két közlekedési baleset történt. Egy kerékpárost és egy 90 éves gyalogost ütöttek el. Az út egyébként nem elég széles két forgalmi sáv kialakításához.

A lap szerint a tilalom megkerülésére egyes ingázók már találtak alternatívát: a határig a saját autójukkal mennek, ott leparkolják, átsétálnak Ausztriába, ahol előző nap leparkolták a céges autót és továbbhajtanak. Hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő, Thomas Hoffmann ki akarja terjeszteni a rövidtávú parkolási övezetet. Hans Peter Doskozil (SPÖ) kormányzó hivatala szerint támogatják a polgármester ambiciózus elképzelését a környék közlekedésének fenntartására.

Forrás:RTL.HU