Családi pótlék igénylés

2022-10-26

Az alábbi cikkben választ kaphat, minden az ausztriai családi pótlékkal kapcsolatos kérdésére. Illetve ismertetjük az ügyintézés menetét.


Mikor és kinek jár az osztrák családi pótlék?

Az osztrák családipótlékot azok igényelhetik, akik Ausztriában Tb jogviszonnyal rendelkeznek vagy osztrák állandó lakcímre vannak bejelentve. A családi pótlékot az osztrák Adóhatóság (Finanzamt) fizeti ki.

A külföldi munkavállalók esetében osztrák családi pótlék jogosultság áll fent, ha:

  • Valamelyik szülő vagy nevelő szülő Ausztriában bejelentett munkaviszonnyal (TB fizetéssel) rendelkezik és a munkabérből származó összes jövedelmének összege 75%-a Ausztriából származik.
  • Valamelyik szülő vagy nevelő szülő Ausztriában vállalkozó.
  • Bizonyos esetekben, ha az egyik szülő vagy nevelő szülő Ausztriából olyan juttatást kap, amiből vonnak TB járulékot.

A családi pótlék igénylésére mindig az anyának van elsőbbsége, azonban írásos megegyezés alapján az édesapa is igényelheti. Amennyiben az édesapa dolgozik Ausztriában, úgy ésszerű az apukának igényelnie.

Az igénylés alapfeltétele, hogy az igénylő személy a gyermekkel közös háztartásban éljen és ezt hivatalosan igazolni tudja.

Elvált vagy külön élő szülők is igényelhetik az ausztriai családi pótlékot?

Tekintettel a családi támogatások rendszerét szabályozó európai uniós koordinációs rendelet 2010. május 1-től érvényes változásaira:

Elvált vagy gyermekeiket külön háztartásban nevelő szülők esetében is lehetséges a családi pótlék igénylése abban az esetben is, ha az Ausztriában dolgozó szülő nem él a vér szerinti gyermekkel közös háztartásban.

Bővebben ide kattintva olvashat a családi pótlék igénylésről elvált szölők esetén.

Fontos!
Elvált szülők esetében az ausztriai családi pótlékra az a szülő jogosult, aki a gyermekkel közös háztartásban él, független a gyerektartás fizetésétől. Például: Ha a gyermeket az édesanya neveli, de csak a vérszerinti apukának van Ausztriában munkaviszonya, a gyermek édesanyja akkor is jogosult az ausztriai családi pótlékra.

Nevelt-nem vér szerinti gyermek után is igényelhető családi pótlék?

Közös háztartásban élő, nem vér szerinti gyermek után osztrák családi pótlék abban az esetben igényelhető, ha az igénylőnek minimum 6 hónapja van közös állandó lakcíme a gyermekkel és az egyik vérszerinti szülővel. Az előző 6 hónapra is, visszamenőleg a bejelentés időpontjától lehetséges az igénylés.


Hány éves korig jár a családi pótlék Ausztriában?

Ausztriában a családi pótlék alapvetően a gyermek 18 éves koráig jár. Amennyiben a 18 éves kort betöltve nappali képzésen szakmát adó intézményben, felnőttképzésben tanul tovább a gyermek, 24 éves koráig igényelhető (Ha a gyermek jövedelme nem lépi túl az évi 15.000 €-t).

Fontos!
Amennyiben az elkezdett képzést nem végzi el, úgy a már folyósított családi pótlékot visszakérhetik az utolsó végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzéséig!

Milyen összegű az osztrák családi pótlék?

Az osztrák családi pótlék összege az adott háztartásban élő gyermeke számától és életkorától függően változik. Ezen kívül befolyásolja még a más országból kapott családi pótlék összege.

Teljes összegű családi pótlék: Amikor a szülők mindketten Ausztriában dolgoznak vagy csupán az Ausztriában dolgozó szülő rendelkezik jogviszonnyal. Illetve, amikor a család Ausztriában lakik és alanyi jogon jár a családi pótlék.

Különbözeti családi pótlék: Különbözet kifizetés van minden olyan esetben, ha a gyermek valamelyik szülője Magyarországon bármilyen jogviszonnyal rendelkezik (munkaviszony, vállalkozó, munkanélküli, nyugdíjas, stb...). Ilyen esetben nem lehet a magyarországi családi pótlékról lemondani, még abban az esetben sem, ha az anya vagy apa tartózkodási helye, munkaviszonya ismeretlen. Ezt az Államkincstár és az Egészségbiztosító fogja megvizsgálni. Ez esetben mindkét országból jár kifizetés, az ausztriai családi pótlék összegéből így levonandó a magyar családi pótlék összege.

Számolja ki a családi pótlék összegét ingyenes kalkulátorunk segítségével!

 

Részletes információkat a családi pótlék összegéről ide kattintva találhat.


Hogy működik a kifizetés? Mennyi időre visszamenőleg lehet igényelni?

Ausztriában a családi pótlékot visszamenőleg 5 évre lehet igényelni, tehát az igénylés dátumától kezdve 60 hónapot lehet visszanyúlni.

Fontos!
Magyarországon visszamenőlegesen csak 2 hónapra lehet beadni az igényt!

A visszamenőleg elmaradt összeget a Finanzamt a megadott bankszámlára utalja, utána pedig fennálló jogosultság esetén havi folyósítás formájában fizeti azt. Az utalások hó elején történnek meg.

Abban az esetben, ha megszűnik az osztrák munkaviszony és nem jogosult a családi pótlékot igénylő szülő munkanélküli ellátásra, a kijelentés időpontjától nem jár a családi pótlék. Ha a család havonta kapja a juttatást, célszerű azonnal jelezni a munkaviszony megszűnésének tényét az osztrák adóhatóságnál, különben a jogosulatlan kifizetéseket visszafizettetik. Ilyenkor Magyarországról újból meg kell igényelni a családi pótlékot.


Mennyi ideig tart a családi pótlék kifizetése?

A szükséges nyomtatványok-igazolások benyújtását követően a Finanzamt felveszi a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral. Az Államkincstár és a Finanzamt egyezteti a jogviszonyokat és a családi pótlék kifizetéseket.

A két ország közötti kommunikáció lassúsága miatt és az egyre növekvő külföldi munkavállaló miatt ez a folyamat gyakran hosszú hónapokat vesz igénybe. Ebből kifolyólag az átlagos feldolgozási idő egy új családi pótlék igénylés esetén 6-8 hónap.


Hogyan lehet meghosszabbítani a lejárt családi pótlékot?

Folyamatos családi pótlék kifizetés esetén az osztrák Finanzamt 1 hónappal a juttatás lejárata előtt automatikusan egy úgynevezett "családi pótlék felülvizsgálat" levelet küld az igénylő részére. Erre a levélre válaszolva lehet meghosszabbítani a kifizetést. A megválaszolt levél beküldése után általában az új igényléshez képest jóval gyorsabban pár hónapon belül újra folyósítják azt.

Amennyiben nem kap ilyen levelet úgy az igénylés újbóli benyújtására van szükség, az utolsó folyósított hónap utáni 1. naptól kezdve.


Milyen dokumentumok szükségesek hozzá?

Irodánk az ügyintézés keretén belül biztosítja ügyfeleinek a szükséges nyomtatványokat. Illetve tájékoztatást nyújtunk az egyéb beszerzendő dokumentumokról-igazolásokról.


Mennyi a szolgáltatás díja? Hogyan lehet igénybe venni?

Nekünk nincsenek rejtett díjaink, nem vonunk le magas jutalékokat utólag, fix díjért dolgozunk, az ügyintézés nálunk a kifizetésig tart. Az ügyintézés menetéről és bővebben rólunk ide kattintva olvashat. Árainkat ide kattintva találja. Több év vagy szolgáltatás igénybevétele esetén kedvezményt biztosítunk!

A szolgáltatás igénybevételéhez vagy tájékoztatásért regisztráljon online vagy keresse munkatársainkat!