GYES Igénylés

2023-10-04

Az alábbi cikkben választ kaphat, minden az ausztriai GYES-el kapcsolatos kérdésére. Illetve ismertetjük az ügyintézés menetét.


Mikor és kinek jár az osztrák GYES?

Az osztrák GYES (németül Kinderbetreuungsgeld, rövidítve KBG) juttatásra való jogosultság akkor áll fenn, ha legalább az egyik szülő TB jogviszonnyal rendelkezik Ausztriában. A GYES-t a gyermek születését követően az illetékes Gesundheitskasse-nál lehet megigényelni.

GYES igénylés további feltételei:

 • Finanzamt által megállapított családi pótlék jogosultság,
 • közös állandó lakcím egy Európai Uniós állam területén,
 • a GYES időszaka alatt az igénylő szülő jövedelme nem éri el a 18.000 €-t,

Mi az a Karenzvereinbarung?

Amennyiben az édesanya dolgozik Ausztriában, a szülést követően megállapodást kell kötnie a munkáltatóval a szülési szabadságról. Ez az úgynevezett Karenzvereinbarung.

Ebben kötelességet vállal mindkét fél, hogy a Karenz (szülési szabadság) után a munkavállaló visszaveszi az édesanyát, ő pedig újra felveszi a munkát.  A Karenzvereinbarung-ot maximum a gyermek kétéves koráig lehet megkötni.

Fontos!
Amennyiben az édesanya saját jogán ment el GYES-re, úgy a szülési szabadság (Karenz) lejárta után köteles visszamenni dolgozni. Ha az édesanya nem áll újra munkába Ausztriában a GKK-nak jogában állhat a már kifizetett GYES-t részben vagy akár teljes egészben visszavonni, mivel nem teljesülnek a korábban a szülési szabadság megállapodásban (Karenzvereinbarung) leírtak.

Amennyiben az édesapa dolgozik Ausztriában is igényelheti az édesanya, ez esetben természetesen nincs szükség "Karenzvereinbarung"-ra.


Mennyi időre jár az osztrák GYES? Meddig kell megigényelni?

A lehetséges igénylési időszak minimum 365 nap, maximum 851 nap.

Visszamenőleg maximum 6 hónapra lehet megigényelni, tehát érdemes a gyermek születésétől kezdve 6 hónapon belül benyújtani az igényt.


Milyen összegű az osztrák GYES?

Az összeg függ a magyar juttatások összegétől (amennyiben van), illetve az igénylés módjától.

Teljes összegű GYES:

Amikor a szülők csak ausztriai munkaviszonnyal rendelkeznek, tehát Magyarországon nem jár semmilyen juttatás.

Különbözeti GYES: 

Úgy, mint a családi pótlék kifizetésénél itt is munkaviszony függő, hogy melyik állam fizeti ki a gyest.
Ha az egyik szülőnek van Magyarországon munkaviszonya, akkor Ausztriából a különbözetre lesz jogosult az igénylő. Magyarországon a 3 év alatt kifizetett CSED, GYES és GYED összegét éves szinten kiszámolva kerül megállapításra az osztrák KBG.

Az osztrák Egészségbiztosító megvizsgálja, illetve a Magyar Államkincstár aktuális adatai alapján becsléssel megállapítja, hogy a három év alatt összesen mekkora összeget folyósítanak Magyarországról. Ezt az összeget kivonják az Ausztriában választott GYES időtartamnak megfelelő teljes összegből, majd az így kapott értéket osztják el az osztrák verziónak megfelelő napok számával.


Milyen GYES kifizetési módozatok vannak?

2017 március 1.-től jelentős változások léptek életbe a gyes igénylési eljárásának menetében. Az átalánymodellt (4 különböző átalány alapján lehetett korábban igényelni) felváltotta az úgynevezett "gyes-számla" (KBG-Konto). A jövedelemalapú igénylés, mint opció megmaradt, de hozzáigazítják az új modellhez. Illetve, ha mindkét szülő közösen, egymás között megosztva igényli a gyest akkor lehetőség van extra kifizetések megigénylésére összesen 1.000 € értékben (Partnerschaftbonus, Lsd. lentebb).

Gyes-számla (KBG Konto)

Ha csak az egyik szülő igényel:

 • Minden ellátásra jogosult szülő, függetlenül az ellátás igénylésének időszakától ugyanazt az összeget, összesen 13.088,25 €-t igényelhet.
 • Lehetséges igénylési időszak: 365 nap-851 nap.
 • A napi összeg legkevesebb 15,38 €, maximum 35,85 € az igénylés időszakától függően.

Ha mindkét szülő igényli az ellátást:

 • Az igényelhető összeg minden esetben 16.347 €.
 • Az igénylési időszak minimum 456 nap és maximum 1.063 nap között.
 • A napi összeg: minimum 15,38 €maximum 35,85 € között az igénylés időszakától függően.

Jövedelemalapú gyes (KBG Einkommensabhängiges)

 • Ennek az igénylési módnak alapvetően nem változott a funkciója, elsődlegesen azoknak a szülőknek javasolt, akik rövidebb időre szeretnének csak kiesni a munkából és magasabb a bruttó jövedelmük.
 • Az igénylés feltétele, hogy az igénylő a teljes "foglalkoztatási tilalom" időszaka, vagyis a Mutterschutz előtti 6 hónapban 2 hétnél hosszabb idejű megszakítás nélkül dolgozzon.
 • Napi összege a Wochengeld 80%-a de maximum napi 66 € illetve havi 2.000 €.
 • Igénylés időszaka- 1 szülő esetén 365 nap, de maximum a gyermek 1. éves koráig, 2 szülő igénylése estében 426 nap, de maximum a gyermek 14 hónapos koráig.

Fontos tudnivalók!

A GYES a megadott igénylési idő keretein belül bármilyen időszakra kérhető
Minél rövidebb időszakra történik az igénylés annál magasabb a napi összeg.

Az igénylés jogosultsága a gyermek születésének a napjával kezdődik. Amennyiben van Wochengeld jogosultság a gyes jogosultság arra az időszakra szünetel kivéve, hogy ha a Wochengeld összege kevesebb mint a gyes összege. Ebben az esetben a különbözet kerül kifizetésre.

Igénylési időszak módosítása:

Az új rendszerben lehetőség van 1-szer módosítani az igénylési időszakot. (Pl., ha valaki rövidebb időszakot dolgozik Ausztriában a tervezettnél nem veszít jelentősebb összeget)
Ebben az esetben az eredeti igénylési időszak lejárta előtt 3 hónappal kell legkésőbb a módosítás iránti kérelmet benyújtani.

Gyes variáció módosítása:

A módozatváltás (gyes-számla – jövedelemalapú gyes között) lehetséges, azonban csupán igénylés benyújtásától számított 14 napon belül.

Mi az a Partnerschaftsbonus?

Az új ellátás az úgynevezett " Partnerschaftsbonus", azoknak a szülőknek jár, akik az igénylési időszakot egymás közt legalább 40-60 %-ban megosztják. Ebben az esetben a bónusz összege fejenként 500 €, összesen 1.000 €.


Mennyi a szolgáltatás díja? Hogyan lehet igénybe venni?

Nekünk nincsenek rejtett díjaink, nem vonunk le magas jutalékokat utólag, fix díjért dolgozunk, az ügyintézés nálunk a kifizetésig tart. Az ügyintézés menetéről és bővebben rólunk ide kattintva olvashat. Árainkat ide kattintva találja. Irodánk a gyermek születésétől a Családi pótlék-GYES ügyintézést csomagkedvezménnyel biztosítja.

A szolgáltatás igénybevételéhez vagy tájékoztatásért regisztráljon online vagy keresse munkatársainkat!