Fényképes E-card Igénylés

2023-10-17

A jogszabályi előírások szerint minden fénykép nélküli e-cardot 2023 év végéig ki kell cserélni. Ezért mind a 2023.12.31 előtti vagy utáni lejárati dátummal rendelkező e-cardokat, illetve azokat, amelyeken nem szerepel lejárati dátum (**** jelölés) 2023 év végéig szintén ki kell cserélni.


Mikor szükséges igényelni?

Az Ön e-cardját automatikusan kiállítják és elküldik, amennyiben: 

Rendelkezésére áll egy Önről készült fénykép (az osztrák útleveléből (Reisepass), személyi igazolványából (Personalausweis), kártyaformátumú jogosítványából (Scheckkartenführerschein) vagy a külföldiek nyilvántartásában [Fremdenregister] szereplő egyéb dokumentumból)

Ellenőrizze a Foto-Sofort-Check-kel, hogy rendelkezésre áll-e fénykép az Ön e-cardjához: Foto-Sofort-Check

Amennyiben NEM áll rendelkezésre fénykép nem állítható ki új e-card!

Amennyiben tehát Önnek NINCS osztrák útlevele (Reisepass), személyi igazolványa (Personalausweis), kártyaformátumú jogosítványa (Scheckkartenführerschein) és nincs a külföldiek nyilvántartásában [Fremdenregister] szereplő dokumentuma sem. Illetve elmúlt 14 éves, de még nincs 70 éves. Úgy KÖTELES fényképet leadni!


Hogyan kell fényképet leadni?

Időpontot kell foglalni az illetékes hatósághoz. (Időpontfoglalás)

A következő dokumentumokat szükséges magával vinni:

  • Egy olyan fényképet, amely megfelel az igazolványkép feltételeinek
  • Régi e-cardját vagy osztrák társadalombiztosítási számát
  • Lakcímkáryát
  • Amennyiben Ön NEM osztrák állampolgár, szüksége lesz eredeti érvényes úti okmányaira (pl. útlevél (Reisepass) vagy személyi igazolvány (Personalausweis) stb.)
  • Amennyiben Ön rendelkezik osztrák állampolgársággal, szüksége lesz állampolgárságát igazoló eredeti okmányára és eredeti hivatalos fényképes személyazonosító igazolványára.

 


Mi történik, ha nem adok le fényképet?

Amennyiben Önről nem áll rendelkezésre fénykép és nem lehet kiállítani e-cardot, osztrák társadalombiztosítási azonosító számával és fényképes személyazonosító igazolványával elmehet orvoshoz.

A társadalombiztosítási intézménnyel való legközelebbi kapcsolatba lépéskor vagy orvosánál tett legközelebbi látogatása során Önt tájékoztatni fogják arról, hogy fényképet kell leadnia.

Az első alkalommal, amikor a társadalombiztosítási intézmény vagy az orvos felszólítja Önt, elkezdődik a jogszabályban meghatározott 90 napos átmeneti időszak.

A koronavírus-járvány miatt ezt az átmeneti időszakot további értesítésig 150 napra meghosszabbították.

Amennyiben Ön az átmeneti időszak határidején belül nem ad le fényképet, a régi e-cardját zárolják.

Egészségbiztosítójától kérheti, hogy állítsanak ki határozott időtartamra szóló elektronikus pótigazolást.

 

Forrás: chipkarte.at