Ismét rekordot döntött a magyar és a külföldi munkavállalók száma Ausztriában

2023-08-12

Júniusban több rekord is megdőlt az osztrák munkaerőpiacon. Egyrészt soha ennyi magyar munkavállaló nem dolgozott nyugati szomszédainknál, másrészt a külföldi munkavállalók, vagyis a nem osztrák állampolgárok száma átlépte az 1 milliós számot.

Sokan azt hitték, hogy ennél több magyar szakembert már nem tud elszívni Ausztria, de az év első felében ismét elindult egy növekedési trend a szomszédainkhoz való átvándorlásban.

Júniusban 124.718 honfitársunk dolgozott Ausztriában. Ez 11.000-rel több mint a tavalyi évben.

Milyen területeken dolgozik a legtöbb magyar?

Jelenleg a legtöbben a vendéglátás és turizmus területén dolgoznak, de a kereskedelem, az ipar és a szállítmányozás-logisztika ágazataiban is több tízezezer magyart foglalkoztatnak.

Továbbra is keresnek munkavállalókat a feldolgozóiparba, az egészségügybe, de a mezőgazdaság és az oktatás területén is munkaerőhiány van.

Külföldi munkavállalók ­– növekvő trend

Az előző év azonos időszakához képest idén júniusban több mint 54 ezerrel több külföldi állampolgár dolgozott Ausztriában. Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) statisztikája szerint az év hatodik hónapjában 1.001.121 külföldi dolgozott az országban, ebből minden nyolcadik magyar munkavállaló.

A magyar munkavállalók eloszlása tartományonként jelentősen eltér. A legnagyobb számban Burgenlandban (22.712), Alsó-Ausztriában (22.891) és Bécsben (21.475) dolgoznak honfitársaink. Ezt követi Felső-Ausztria, Stájerország és Tirol.

Az emelkedő számú kivándorlás okai közé elsősorban az infláció, így a magasabb, euróban kapott reálbérek, a 13. és 14. havi fizetés, az osztrák családi pótlék és a magas adóvisszatérítés, valamint a kiszámíthatóbb munkaerőpiaci körülmények sorolhatók.

Érdekes adat, hogy amíg 2022-ben a német munkavállalók száma volt a legmagasabb Ausztriában, az idei év derekára a magyar munkavállalók megelőzték őket. A német munkavállalók száma egy év alatt 4,5%-kal, míg a magyar munkavállalók száma 10%-kal, több mint 11.000 fővel emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

A témával kapcsolatban az osztrakugyek.hu szakértője a GYŐR+ híradójában beszélget az alábbi videóban:


Az új munkavállalóknak segítünk, hogy eligazodjanak az osztrák alkalmazotti jogviszony tennivalóival kapcsolatban. Így a TB, adózás, családi ellátások (családi pótlék), pénzügyek területén segít irodánk az Ausztriában munkát vállalóknak.

Ha szeretnél képbe kerülni Ausztriával kapcsolatban, klikkelj az alábbi linkre!