Megkezdődött az indexált adókedvezmények kifizetése

2022-11-24

A családi pótlék indexálást megszüntető európai uniós bírósági ítélet kihirdetését követően a nyár folyamán már minden érintett Ausztriában dolgozó megkapta az elmaradt családi ellátások kiegészítését.

Az osztrák családi pótlékra való jogosultság azonban számos jelentős összegű családi adókedvezmény igénybevételére is lehetőséget biztosít.

Az osztrák adóhivatal ezeket az adókedvezményeket is csökkentett értékben, vagyis indexálva fizette ki az éves adóvisszatérítések kifizetése során a 2019-2021 évekre.

A Finanzamt, ígéretéhez híven most automatikusan kiutalja az adókedvezmények kiegészítését, méghozzá egy összegben a 2019, 2020 és 2021-es évekre.

A kifizetett összegek jelentős mértékben eltérhetnek éves szinten és az adókedvezményre jogosultak kifizetéseit összehasonlítva is.

A kiutalt pénzek összegét jelentős mértékben befolyásolja az év közben a munkaadó által befizetett adó mértéke.

Pl.: Ha egy 2 gyermekes munkavállalónak egy adott év során csak 2.000 euró adóbefizetése volt és így indexált értéken a Familienbonus Plus adókedvezményre korábban 1.686 eurót kapott, most csak 314 euróra lesz jogosult, mivel ezzel kimerítette a visszakapható adója mértékét.

Ha azonban valakinek egy adott évben mondjuk 5.000 euró adóbefizetése volt és két, 18 év alatti gyermekre összesen 3.000 euró Familienbonus Plus adókedvezményre jogosult, értelemszerűen 3.000 mínusz 1.686 eurót, vagyis 1.314 eurót kap majd vissza az adott évre.

Így nagyon eltérőek lehetnek az egyes összegek ha valaki összehasonlítja egy másik munkavállaló kifizetésével.

Fontos!

A Finanzamt folyamatosan fizeti ki az elmaradt összegeket!

Ezeket nem kapja meg egyszerre az összes érintett!

Az utalások előreláthatólag év végéig tartanak. Nem kell aggódnia senkinek ha nem kap kifizetést a következő napokban!

Az összes érintett munkavállaló postai úton vagy a Finanzonline elektronikus postafiókjába fog értesítést kapni.

Minden egyes évre külön, javított adóhatározatot kapnak majd. Ezeken ellenőrizhetik, hogy stimmelnek-e az összegek. Ügyfeleink adóhatározatait természetesen automatikusan ellenőrizzük.

Amennyiben eltérést találnak az összegekben forduljanak bizalommal irodánk munkatársaihoz! Kérjük ezt lehetőség szerint e-mailben, az adóhatározat csatolásával jelezzék felénk!