Mennyi ideig tart az adóvisszatérítések feldolgozása?

2022-12-01

Mikor jön meg az adóhatározat?

Az adóvisszatérítések feldolgozásának ideje nagyon eltérő lehet, 1 héttől akár 6 hónapig is eltarthat. Alap esetben az Adóhivatal a bevallásokat a beérkezés sorrendjében dolgozza fel. Azonban gyakran felülvizsgálják a beadványokat, ilyenkor akár hosszabb ideig, 3-6 hónapig is eltarthat a feldolgozás. Az osztrák Finanzamt-nak hivatalosan maximum 6 hónapja van meghozni a határozatot amennyiben minden dokumentum rendelkezésükre áll annak elbírálásához. Felülvizsgálat vagy hiánypótlás esetén azonban minden egyes levélváltáskor ismételten 6 hónap áll az ausztriai Adóhivatal rendelkezésére.


Hogyan lehet gyorsabbá tenni a folyamatot?

Ha az adózó hiánytalan adóbevallást nyújtott be és az Adóhivatal kérdéseire válaszolt és minden szükséges dokumentumot mellékelt, a tapasztalatok szerint gyorsabban, akár 5-8 hét alatt is megkaphatja adóvisszatérítését. 

Ha az adózó Finanzonline felületen keresztül nyújtja be adóbevallását, nagy valószínűséggel gyorsabb lesz a feldolgozás.


Mennyi idő alatt utalják ki a pénzt?

A határozat kézhezvétele után 2-3 héten belül meg kell érkeznie a visszatérített összegnek a bevallásban megadott bankszámlaszámra. Amennyiben az adózó első adóvisszatérítését intézi szükség lehet egy ún. "kifizetési kérelem"-re. A visszatérített összeget kérheti osztrák bankszámlára, deviza számlára vagy akár magyar forint számlára is.