Mi az az Útiköltség visszatérítés és hogyan működik?

2022-11-24

Útiköltség visszatérítés fajtái

Az útiköltség térítés egy adóalap csökkentő tétel, ami azt jelenti, hogy az Adóhivatal újraszámolását követően az ezáltal csökkentet összegű adó és a munkáltató által befizetett adóelőleg különbözetét fizetik vissza.

Az Útiköltség térítésnek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg. Az ingázó átalány (Pendlerpauschale) napi ingázásra jár, míg a Családi hazautazás (Familienheimfahrt) adókedvezmény akkor érvényesíthető, ha a napi ingázás nem megvalósítható.


Ingázó átalány (Pendlerpauschale)

A lakóhely és munkahely közötti távolság rendszeres megtételét az utazási költségekhez kapcsolódó adókedvezménnyel támogatják. Az adóvisszatérítésben való érvényesítésre csak akkor van lehetőség, ha az átalányt a munkavállaló év közben nem vette figyelembe (lásd Lohnzettel-en). Az ingázó átalány teljes összege akkor igényelhető, ha az adott hónapban a lakóhely és munkahely közötti távolságot a munkavállaló legalább havonta 11 alkalommal megteszi. Ha az otthon és a munkahely közötti út legalább nyolc, de legfeljebb tíz naptári napot volt megtéve az adott hónapban úgy ingázók átalánydíjának kétharmadára jogosult. Ha az otthon és a munkahely közötti út legalább négy, de legfeljebb 7 naptári napot volt megtéve az adott hónapban úgy ingázók átalánydíjának egyharmadára jogosult.

Alapvetően megkülönböztetjük a „kis ingázó” és a „nagy ingázó” átalányt. Kis ingázó kedvezmény jár, amennyiben a távolság min. 20 km és tömegközlekedési eszköz használata elvárható. És nagy ingázó kedvezmény jár abban az esetben, ha a tömegközlekedési eszköz használata nem várható el és a távolság min. 2 km.

Az alábbi esetekben nem várható el a tömegközlekedési eszköz használata:

  •  Járásképtelenség illetve mozgáskorlátozottság.
  •  Az útvonalon nincs lehetőség tömegközlekedési eszköz igénybevételére.
  •  Tömegközlekedési eszköz használata nem elvárható időt vesz igénybe (2-20 km esetén több mint 1,5 óra; 20-40 km esetén több mint 2 óra, 40 km felett több mint 2,5 óra).

Ha a tömegközlekedés használata nem ésszerű, a leggyorsabb úttal kell számolni az otthon és a munkahely között.

 
Ingázó átalány Kis ingázó Nagy ingázó
2-20 km € 0 € 372
20-40 km € 696 € 1.476
40-60 km € 1.356 € 2.568
60 km felett € 2.016 € 3.672

Az ingázó átalány adókedvezmény a munkaviszony időtartamára jár, így amennyiben a munkaviszony nem tartott egész évben, akkor arányosítani kell az összeget. Ha a naptári év során munkahelyváltás történt és ezáltal a megtett távolság változik, akkor a távolságnak megfelelően szintén arányosítani kell.

KilométerPénz (Pendlereuro):

Abban az esetben ha az ingázói átalány feltételei megvalósulnak, akkor az ingázói átalány mellett 2013. január 01-től az úgynevezett Pendlereuro is érvényesíthető. Az Pendlereuro a lakóhely és a munkahely közti távolságnak megfelelően évente egyszer kilométerenként 2 €. Ha az ingázó átalánydíjat arányosítani kell, a kilométerpénzt ugyanilyen mértékben kell arányosítani.
 
 
Fontos!
A 2022 május és 2023 június közötti időszakra kiegészítő támogatást kapnak az ingázók, melyet a Pendlerpauschale-val (ingázóátalány) kapnak meg ha rendelkeznek elegendő befizetett adóval. Erről ide kattintva olvashat!
 

Családi hazautazás (Familienheimfahrt)

Ha munkavállalónak a lakóhely és munkahelye közötti távolság nem teszi lehetővé a napi ingázást (min. 120 km) lehetőség van leírni a hazautazás költségeit is havi € 306-ig, attól függően, milyen tényleges költségek (pl. üzemanyag költség) merültek fel a hazautazást illetően. Illetve családos munkavállalóknál egyéb adókedvezmények elszámolására is lehetőség van.

Milyen feltételek megléte esetén lehet a fentieket költség címén elszámolni?

A család lakóhelyén közös háztartásban eltartott gyermek él és a család átköltözése nem elvárható, ápolásra szoruló, a háztartásban élő családtag gondozása vagy egyéb nyomós ok nem teszi lehetővé a lakóhely áthelyezését igazolhatóan időszakos, korlátozott időtartamra vonatkozó munkavégzés esetében házas vagy élettárs a lakóhely közelében kereső tevékenységet folytat és éves jövedelme meghaladja a € 6.000-nak megfelelő összeget vagy eléri az ausztriai munkavállaló jövedelmének a 10%-át, ha a partner foglalkozás nélküli, két évre igényelhetik a kettős háztartásvezetés költségét.

Fontos!

Egyedülállók esetében egyszeri maximum 6 hónapra korlátozódik a hazautazás és a kettős háztartásvezetés elszámolási lehetősége. A kilométerpénz elszámolásához szükséges lehet útnyilvántartás (Fahrtenbuch) vezetése, melynek tartalmaznia kell a dátumot, indulás-érkezés helyét, megtett km-t, átlagfogyasztást, egységnyi, illetve az összes felhasznált üzemanyag költséget.

Amennyiben egyedülálló és nem napi szinten ingázik is lehetősége van útiköltség visszatérítésre, tudjon meg többet Adókedvezmények egyedülállóknak cikkünkből vagy érdeklődjön munkatársainknál!